Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
Az orvoslás paradoxona: bepillantás az új tudás birodalmába
| 2009-05-21 06:34:31

Egy ország egészségi állapotának megváltoztatása nem megy egy nap alatt, hanem hosszú távú cselekvést igényel.
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom

A világ különböző tájairól származó népegészségügyi adatok és kutatási eredmények gyakran igen meglepő, akár egymásnak gyökeresen ellentmondó következtetésekhez vezetnek. Az sem meglepetés, hogy egy ország egészségi állapotának megváltoztatása nem megy egy nap alatt, hanem hosszú távú cselekvést igényel.

Egy példa erre a Közép-európai országokban megfigyelhető hirtelen, nagy ütemű élettartam növekedés, ami a szovjet politikai megszállás megszűntével következett be.

A híres francia paradoxon - vagyis a láthatóan nem kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, „egészségtelen" étrend fogyasztása és az alacsony szív és érrendszeri halálozás közötti összefüggés - ma már hosszú múltra tekint vissza.

Annak ellenére, hogy az állati eredetű zsiradékok, tej és tejtermékek fogyasztása Svájcban nagyon magas, a szív és érrendszeri megbetegedések következtében fellépő halálozás az európai országok között itt a legalacsonyabb, mind a svájci nők, mind pedig a férfiak körében.

Hasonló ellentmondás, hogy míg az elhízás előfordulási gyakorisága megállíthatatlanul nő az Egyesült Államokban, a szív és érrendszeri halálozás csökken. Érdekesség, hogy a súlyos gazdasági problémákkal küzdő, vagyonosnak korántsem nevezhető Kubában a nők és a férfiak születéskor várható átlagos élettartama megegyezik a jómódú USA-ban élőkével.

Meghökkentő tény továbbá, hogy az európai országok között legszegényebb Albánia lakosainak élettartama szignifikáns mértékben meghaladja számos Közép-európai ország polgáraiét.

Az említett meglepő, ellentmondásos jelenségek megerősítik az egészségügyi ellátás minőségének fontosságát, a szív és érrendszeri kockázati tényezők szoros ellenőrzését (USA), valamint a mértéktartó, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásának jelentőségét a szív és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentése szempontjából (Kuba, Albánia).

Az ex-kommunista Közép-európai országok példája pedig felveti a krónikus stressz és egyéb pszichoszociális tényezők negatív hatását a szívbetegségek kialakulása és a várható élettartam szempontjából. Ezek a paradoxonok talán megnyitják az ajtót az orvoslás számára számos új információ, új tudás felé.

Mdosz

További érdekességek:

A végleges fogyás

Az alkohol

Elhízás?

Mediterrán diétával a szívbetegségek ellen

Férfiasan egészséges

Amit jó tudni a koleszterinről

Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk