Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
A stressz megbetegít
| 2009-07-26 06:25:36

Mindannyian észrevehettük már, hogy egy nehéz munkahelyi tárgyalás, vagy egy iskolai vizsgaidőszak után könnyebben estünk ágynak. Vajon ez csak véletlen egybeesés, vagy a stressz valóban beteggé tesz?
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom
Mindannyian észrevehettük már, hogy egy nehéz munkahelyi tárgyalás, vagy egy iskolai vizsgaidőszak után könnyebben estünk ágynak. Vajon ez csak véletlen egybeesés, vagy a stressz valóban beteggé tesz?

A pszicho - neuro - immunológia tudománya vizsgálja, milyen hatással van egészségünkre a stressz és az olyan negatív érzelmek, mint a depresszió vagy a szorongás. Az amerikai Perspectives on Psychological Science című lapban Janice K. Kiecolt-Glaser írt összefoglalót a tudomány eddigi eredményeiről.

Akik nagy stresszben élnek, azok gyengébb immunválaszt produkálnak a védőoltásokra és járványok idején is nagyobb eséllyel és súlyosabban betegszenek meg. A stressz és a depresszió akadályozza a sebgyógyulást és gyulladáskeltő anyagok felszabadulását serkenti, ami hosszútávon akár az Alzheimer - betegség, Parkinson - kór, vagy a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Egy új kutatás szerint a krónikus beteg házastársukat ápolók vérében négyszer magasabb a gyulladáskeltő anyagok szintje, és ez az ápolt halála után is fennmarad, azt mutatva, hogy a krónikus stressz felgyorsítja az immunrendszer öregedését. "Ez egy lehetséges mechanizmusa annak, ahogy a stressz megbetegít" - értelmezi Janice K. Kiecolt-Glaser.

Szerinte egyéb tényezők is befolyásolják a folyamatot. Például a halban és dióban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelődését, javítja a hangulatot és erősíti az immunrendszert, a növényvédőszerek és egyéb szennyezőanyagok viszont károsítják azt és allergiára, asztmára, vírusos fertőzésekre hajlamosítanak.

Medipress  

További érdekességek:

Immunrendszer - lelki vezérlettel

Immunrendszerünk a kulcs?

Immunerősítő csírák 

Amit eszel, olyan leszel - Táplálkozás és az immunrendszer

A boldog emberek tovább élnek

Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk