Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
A kínai táplálkozástan
| 2008-06-11 19:39:00

A kínai táplálkozástan része a Tradicionális Kínai Medicinának. A taoizmusból fejlődött és központi gondolata a hosszú élet filozófiája. Az élet alapja az energia (yang) és az anyag (yin), melyek állandó mozgásban, változásban vannak. Ahhoz, hogy elkerülhessük a betegségek kialakulását folyamatosan vissza kell állítani a yin és a yang egyensúlyát.
Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom

Ezért is fontos az energetikailag kiegyensúlyozott táplálkozás, amely minden szervet kellő energiával lát el.

Az élelmiszereket termikus hatásuk alapján osztályozzák. A forró hatásúak az erős fűszerek, a hús, vagy a tömény szeszek, melyek védenek a hideg ellen, és főleg télen fogyasztandóak. A semleges élelmiszerek a gabonák képezzék az étrend fő részét. A hűtő hatású élelmiszerek, mint például a déli gyümölcsök a nyári forróságban tudnak hűsíteni.

Táplálkozási szempontból az öt íz szerinti besorolásnak van fontos szerepe, amelyek a savanyú, a keserű, az édes, az erős és a sós.


Az élelmiszereket kiegyensúlyozottan, az évszaknak megfelelően kell összeválogatni a arany középút szabályainak megfelelően. Ne részesítsünk előnyben egyik ízt sem, (pl. a édeset), és törekedni kell a kíméletes és semleges főzési technikákra (kevés vízzel párolás, rövid pirítás, enyhén átsütés). Fordítsunk figyelmet az öt szín (zöld, piros, sárga, kék, fehér) kiegyensúlyozott megjelenésére is.


A kínai táplálkozástan középpontjában a gabonák és a főtt - párolt zöldségek állnak.
A vegetáriánusoknak főleg főtt ételeket ajánl (az előzőekben említett főzési eljárásokkal), hogy a szervezet elegendő energiához jusson.


A húst kivéve a sertéshúst nem tiltja, de mértékletességre int, mivel túlzott fogyasztása káros lehet.
A nyers ételeket csak kis mennyiségben ajánlják, mert nehezebben emészthetők, mint a főtt ételek.
Azok az ételek, amelyek nem tartalmaznak életerőt, ilyenek az iparilag előállított termékek, besugárzott, mélyhűtött, vagy mikrohullámú sütőben készült ételek, lehetőleg ne kerüljenek gyakran az asztalra.

A kínai táplálkozástan egy változatos, lehetőleg a minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket előnyben részesítő étrendet követ.

 


Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk