Miért a Dietinfó? Diéták Fogyókúra Baba-mama Receptek Fórum Webshop Böjt Alternatív
Tejcukor-(laktóz-) érzékeny betegek diétája
| 2007-07-12 00:58:56

Ismerősömnek ajánlom Kinyomtatom

Tejcukorérzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik, míg az ismételt fogyasztáskor újra jelentkezik. Ilyen esetben a diéta lényege régebben a tejelvonás volt.

Ma már kapható a kereskedelemben laktózmentes tej (Magi, Naszálytej) vagy olyan készítmények, amelyek csak kis mennyiségben tartalmaznak tejcukrot, mint például az élelmiszerüzletekben kapható tejfehérje-koncentrátum, a Sportrobi, amelyet hígítva vagy különböző turmixitaloknak elkészítve fogyaszthat a tejérzékeny beteg.

Nemcsak laktózszegény tejjel rendelkezünk, hanem orvosi rendelvényre tejcukorbontó enzim is beszerezhető a gyógyszer-tárakban. A Galantase nevű enzimet közvetlenül a fogyasztás előtt kell a tejhez keverni, és ezzel pótoljuk a hiányzó enzimet. A kezelés után a tej kissé édesebb, mert a szabaddá vált szőlőcukor édesítő ereje nagyobb, mint a tejcukoré.

A laktózszegény tejporból készült ételeket, italokat panasz-mentesen fogyaszthatják a gyomorfekélyben, vagy a vastagbél gyulladásos betegségében szenvedő betegek is, akik különben érzékenyen reagálnak a tejfogyasztásra.

Tej- és tejtermékmentes receptekkel szeretnénk az intoleranciában szenvedők figyelmét felhívni arra, hogy nem túl nagy fáradság állapotukhoz szabottan készíteni el az ételeket.

Reméljük, kedvüket lelték a főzésben, sütésben, az új ízek megismerésében, és bízunk abban, hogy jelen összeállításunkat is sikeresen tudják használni.

Természetesen a tejtermékektől nem szenvedő családtagok utólag az asztalnál is tejfölözhetik, joghurtozhatják, sajtozhatják a fogásokat kedvük szerint. A végső sózás, cukrozás mennyiségét is az önök ízlésére bízzuk. Receptjeink négy személyre szólnak.

Jó étvágyat mindenkinek!

Cikkünk folytatódik, lapozz! Következő oldal
2 3 4
Vérnyomáscsökkentő céklalé
Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól
Víz, Zene, Virág Fesztivál
A fokhagyma titkai
Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?
Archívum
Vissza a nyitóoldalra
 
Melyiket szereted jobban?
Cseresznye
Meggy


 
 evobike_1.jpg
 
tulimanna.jpg
 
 

© 2007 DietInfo Online. Minden jog fenntartva.                                  Médiaajánlat | Írjon nekünk! | Linkajánló

Impresszum
Jogi információk